Tânărul atacant de 17 ani de la Torino a înscris 4 goluri la prestigioasa competiție rezervată echipelor de juniori, inclusiv în finala pierdută cu Sassuolo, scor 1-2, și a fost desemnat jucătorul turneului.
Alexandru Capac, atacantul român de 17 ani de la Torino, a fost ales ”Golden Boy” la recent încheiatul Viareggio Cup 2023, primind astfel premiul pentru cel mai bun fotbalist al prestigiosului turneu rezervat echipelor de juniori, care are o istorie ce datează încă din 1949.
La Viareggio, Capac a debutat direct în fazele eliminatorii, acolo unde a înscris, rând pe rând, în sfertul 3-1 cu Rappresentativa Serie D (o ”dublă”), în semifinala 1-0 cu Bologna și în finala pierdută, scor 1-2, cu Sassuolo, unde l-a avut ca adversar pe colegul de generație Adrian Caragea.
La Torino, puștiul născut în Craiova evoluează cu predilecție pe postul de extremă stânga și este coechipier cu românul Roberto Ceica (18 ani, vârf împins sau extremă, cu 3 goluri la Viareggio) și cu moldoveanul Sergiu Perciun (16 ani, mijlocaș ofensiv sau vârf retras din Chișinău care are și cetățenie română, cu 3 pase de gol la turneu), prezenți și ei în finala cu Sassuolo.
Interviul cu Alexandru Capac, ”Golden Boy” la Viareggio Cup 2023
Într-un interviu acordat în exclusivitate, Alexandru Capac a detaliat pentru Sport.ro participarea sa la Viareggio Cup 2023.
Cum este să fii desemnat cel mai bun fotbalist de la Viareggio, unul dintre cele mai prestigioase turnee de juniori din lume, acolo unde s-au remarcat înainte fotbaliști ca Roberto Baggio sau Andrea Pirlo?
Pentru mine a fost o onoare și – i-aș spune – o plăcută și neașteptată surpriză să fiu desemnat <<Golden Boy>> la un turneu internațional de așa anvergură, mai ales că este un trofeu care de-a lungul anilor a fost câștigat de mari jucători.
Ce a însemnat pentru tine această ediție de Viareggio Cup, dincolo de dezamăgirea din finala pierdută, în ciuda golului marcat?
În perioada în care se juca faza grupelor, eram cu echipa națională la un turneu de pregătire, apoi m-am alăturat și eu colegilor la Viareggio.
Lucrând împreună, pentru că mă înțeleg la fel de bine cu toți coechipierii, am reușit să ducem formația noastră în finală după 21 de ani.
A fost o onoare să pot să ajut la scrierea unei file în istoria clubului FC Torino! Îmi pare rău că nu am câștigat finala și sper ca data viitoare să aducem trofeul acasă.
Torino, la categoria ta de vârstă, are un atac fantastic, în campionat doar Inter Milano este peste voi la numărul de goluri marcate. Unde îți găsești locul în ofensivă, acolo unde ai inclusiv concurență românească, Perciun și Ceica?
Postul meu preferat este extremă stânga, dar joc unde vrea antrenorul în linia ofensivă și sunt pregătit 100% pentru a câștiga meciul!
Cum apreciezi cele două sezoane petrecute la Torino, comparativ cu perioada din România, și care sunt din punctul tău de vedere principalele diferențe și provocări?
În primul an a fost mental mai greu, deoarece nu știam limba italiană, dar am avut noroc pentru că eram vorbitor de limba engleză, ceea ce mi-a fost de mare ajutor.
Italienii au un stil de joc foarte agresiv față de România, antrenamentele sunt mult mai intense și se pune accent pe condiția fizică, pe aspectul fizic în general.
Una dintre provocări este că sunt foarte mulți jucători buni și trebuie să fii mereu 100% pregătit pentru a-ți câștiga locul în echipă, mai ales că aici vorbim despre un nivel ridicat la multe dintre cluburi.
Cum îl caracterizează fostul antrenor Cătălin Gîrleșteanu
”Pe <<Bibi>> îl poți caracteriza foarte ușor in trei cuvinte: seriozitate, muncă și dedicare!
Sunt foarte rari tinerii de vârsta lui care, atunci când au timp liber și nu au școală sau antrenamente, merg singuri să se antreneze sau să facă sală de forță.
Băiatul ăsta nu are altceva în minte decât să ajungă fotbalist în adevăratul sens al cuvântului, și, așa cum îl cunosc eu, cred că nimic nu-i va sta în cale!”, a declarat pentru Sport.ro și fostul antrenor al lui Alexandru, Cătălin Gîrleșteanu, campion al României cu Universitatea Craiova în 1991.
Roberto Baggio, Andrea Pirlo sau Giorgio Chiellini, printre stelele de la Viareggio
Trofeul ”Golden Boy”, oferit celui mai bun fotbalist de la Turneul Viareggio, este acordat începând cu ediția din anul 2009.
Printre cei care au câștigat trofeul se numără internaționalii italieni Ciro Immobile, Bryan Cristante și Leonardo Spinazzola, dar în anii anteriori s-au remarcat la Viareggio nume devenite apoi ilustre în fotbalul mondial: Roberto Baggio, Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon, Luca Toni, Gennaro Gattuso, Phil Neville, Antonio Cassano, Giorgio Chiellini și mulți alții (vezi galeria foto).
Laureații cu trofeul ”Golden Boy” de la Viareggio Cup
2009 Guido Marilungo (Sampdoria / Italia)
2010 Ciro Immobile (Juventus Torino / Italia)
2011 Simone Dell’Agnello (Inter Milano / Italia)
2012 Leonardo Spinazzola (Juventus Torino / Italia)
2013 Bryan Cristante (AC Milan / Italia)
2014 Alberto Cerri (Parma / Italia)
2015 Federico Bonazzoli (Inter Milano / Italia)
2016 Antonio La Gumina (Palermo / Italia)
2017 Carlo Manicone (Empoli / Italia)
2018 Gabriele Gori (Fiorentina / Italia)
2019 Flavio Bianchi (Genoa / Italia)
2022 Ayomide Ogungbe (Alex Transfiguration / Nigeria)
2023 Alexandru Capac (Torino / România)
Foto și video: Viareggio Cup, Torino
Sursă: Sport.ro
Add Comment